Tekst & fotos ©Copyright Tonny Brandt Andersen.
|
I tidens løb har der været flere teorier fremme angående befrugtningen af æggene hos arterne i Corydoras-slægten, men alle disse spekulationer er der nu sat en stopper for. I det videnskabelige tidsskrift Environmental Biology of Fishes nr. 42 1-6 1995, findes nemlig en artikel hvori Japanerne M.Kohda, M.Tanimura, M.Kikue-Nakamura og S.Yamagishi fra Laboratory of Animal Sociology ved Osaka City university gør rede for resultaterne af deres eksperimenter med Corydoras aeneus.
Supplerende åndedrætsorgan.
De akvarister, som har haft Corydoras i akvariet, kender helt sikkert til fiskens pludselige svømmetur op til overfladen, hvor den snapper lidt luft. En del maller har udviklet denne mulighed for at få luft i situationer, hvor det af en eller anden årsag ikke er dem muligt, at få tilstrækkeligt med ilt gennem gællerne. Det kan for eksempel være på et tidspunkt, hvor vandstanden er faldet så meget at de ligger i mudder. Så kan Corydoras og flere andre maller lukke sine gællelåg så tæt i, at de stadig holdes fugtige, og dermed ikke klapper sammen. I en periode kan de så optage atmosfærisk ilt via deres tarmsystem. Det er dem også muligt at flytte sig over korte strækninger, for at komme til et andet vandhul.
Tilbagevisning af hidtidige teorier.
Til forsøgene i Japan blev der ud af en pulje på 150 Corydoras aeneus, valgt én hun og to hanner, som blev anbragt i et 40 liter akvarium.
Første eksperiment skulle vise hvilken han der befrugtede æggene, da en teori er at flere hanner befrugter æggene, når de følger hunnen rundt i akvariet, i hendes forsøg på at finde et egnet sted at afsætte dem.
Hunnen og den ene han var begge albinoer, mens den anden han var normal. Æggene som blev undersøgt, blev taget fra efter at hunnen havde stået i T-position med den ene han. Dette gentog sig, og det viste sig, at ungerne af de to albinoer alle blev albinoer, mens 41 ud af 42 unger var normale i de tilfælde hvor den normale han havde deltaget. Dette beviser at hunnen kun befrugtes af en han af gangen.
Andet eksperiment skulle vise hvornår æggene bliver befrugtet, og til det blev der samlet æg ind fra forskellige stadier af legen. Det viste sig at omkring 25% af æggen blev befrugtet indenfor 15 sekunder efter at de var kommet til syne i "pungen", som de 2 bugfinner danner. Og på det tidspunkt hvor hunnen havde valgt et passende sted at afsætte æggene, så var alle æg befrugtet. Det beviste at æggene blev befrugtet mens de var i "pungen" mellem hunnens bugfinner.
Den nye opdagelse.
Tredje eksperiment skulle så fortælle hvordan hannens sæd kommer ind imellem hunnens 2 bugfinner, samtidig med at hun har æggene der.
For at finde frem til dette, gik man ud fra, at hannen afgiver sin sæd mens hunnen, i den illustrerede T-position, presser sin mund tæt ind mod hannens kønsåbning. I denne situation blev der med en lille pipette, indeholdende en methylen-blå opløsning, afgivet en lille smule blå farve foran hunnens mund. Det var kun en lille smule blå farve, som ikke farvede vandet langs hunnens krop, og ikke kom ud gennem hendes gæller, der var lukkede, men efter 5-7 sekunder kom den blå farve til syne mellem hendes bugfinner og efter yderligere 1-2 sekunder kom også æg til syne.
Konklusion.
Derved konkluderes det, at hunnen "drikker" hannens sæd, sammen med en lille smule vand, og at den hurtige transport til "pungen" skyldes, at sæden transporteres på samme måde som den luft disse maller er i stand til at opsnappe med munden og optage via tarmsystemet.
Indtil videre er det rapporteret, at mere end 20 arter at Corydoras er set i den viste T-position under legen.
Litteratur:
Masanori Kohda: Sperm drinking by female catfishes: a novel mode of insemination.
Environmental Biology of Fishes 42 1-6,1995.
|